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 The Offer to Purchase and Contract form (North Carolina Association of REALTORSⓇ/North 
 Carolina State Bar Association Form 2-T) defines “Due Diligence” under Terms and Definitions 
 at Paragraph 1 (h) on the second page. An expanded explanation of the term and the effects of its 
 use follow: 

 Q: What is “Due Diligence”? 
 A  : “ Due Diligence” is the buyer’s opportunity to  engage in a process of further investigation of 
 the property and the transaction as described in the Offer to Purchase form within a period of 
 time agreed to by the seller and buyer. 

 Q: What might the buyer investigate during the “Due Diligence”? 
 A:  The buyer will want to inquire about anything bearing  on a decision to either move forward 
 with the contract or terminate it. Paragraph 4 of Form 2-T outlines many, but not all, common 
 considerations of the “Due Diligence” process such as home, pest, and septic inspections, 
 property survey, appraisal, title search, loan qualification and application, repair negotiation, etc. 

 Q: How much time is allowed for the “Due Diligence” Process? 
 A:  The amount of time is negotiable but the period  begins with the effective date of the contract. 
 Paragraph 1(j) of Form 2-T will state the period’s agreed upon ending date. Buyers should be 
 certain to negotiate enough time to fully complete their inquiries - especially as related to 
 appraisal and loan approval and any repairs discovered during property inspections. 

 Q: What is the “Due Diligence” Fee? 
 A:  The fee, if any, is negotiated and paid by the  buyer to the seller for the right to conduct “Due 
 Diligence”. The amount of the fee may be influenced by such matters as the market for the 
 property, number of days on the market, personal circumstances of buyer and seller, and the 
 length of the “Due Diligence” period. 

 Q: Is there a limit to the repair items the buyer can ask the seller to perform? 
 A:  No. The buyer is free to ask for any number of  things; however, the seller is not obligated to 
 agree to any of them. Repairs, if any, are completely negotiable. 



 Q: If the buyer is not satisfied with the seller’s response, or lack thereof, to repair requests, 
 what can the buyer do? 
 A  : The buyer can terminate the contract or agree to  move forward without the repairs. 

 Q: Must the repairs be completed by the seller before the end of the “Due Diligence” 
 period? 
 A:  No, but the seller is required to complete any  repairs in a good and workmanlike manner prior 
 to the settlement date. Failure by the seller to complete the repairs could result in breach of the 
 contract. (See paragraph 8(k) and (l) of Form 2-T). 

 Q: Must the seller allow the buyer to inspect the property to verify the repairs have been 
 completed even if the “Due Diligence” period has expired? 
 A:  Yes. The buyer has the right to verify the repairs  have been completed satisfactorily, during or 
 after the “Due Diligence” period. The buyer also has the right to do a final walk-through. The 
 seller’s failure to permit the buyer to verify repairs or to do a final walk-through is a breach of 
 the contract. 

 Q: What happens at the end of the “Due Diligence” period? 
 A:  The buyer must make a decision to move forward  with the contract or to terminate, so it’s a 
 good idea to discuss progress with the buyer as the end of the period approaches. There is a 
 “Warning” to the buyer in paragraph 4 of Form 2-T advising termination if the seller does not 
 agree to a requested extension of the “Due Diligence” period. The Buyer’s loss of the right to 
 terminate for any or no reason then places the earnest money at stake. To avoid any 
 misunderstandings, provide an extension agreed to by the seller to the buyer in writing. 

 Q: If the buyer decides to terminate the contract under the “Due Diligence” clause, must 
 the seller agree? 
 A:  No. It is the buyer’s sole decision to make, assuming  it is made during the “Due Diligence” 
 period and not afterward. The termination is a notification to the seller and must be in writing, 
 but the buyer does not need the consent of the seller. It is a unilateral decision made by the buyer 
 for any reason or no reason at all. The buyer typically gets back the earnest money but not the 
 “Due Diligence” fee, unless otherwise negotiated. 


